måndag 30 mars 2009

Kokböcker

Jag har nu räknat våra kokböcker. 60 st, majoriteten i bokhyllan, några i köket, några i sovrummet (obligatorisk sänglitteratur) och två i TV-rummet. Två tillhör W. Jag samlar på kokböcker, inte på något medvetet plan men jag har otroligt svårt att låta bli att köpa kokböcker om de säljs billigt och jag önskar mig alltid någon kokbok i julklapp och födelsedagspresent. Mina böcker är allt från "Vår kokbok", "Rutiga kokboken" etc till specialböcker om enbart jordgubbar, tapas och tårtdekor. Och när allt kommer till kritan, så använder jag böckerna sällan. Låt mig förtydliga. Jag bläddrar omsorgsfullt från pärm till pärm, tittar på bilder och läser om proportioner. Jag får inspiration och kanske till och med har boken uppslagen i köket, men det är oerhört sällan jag följer ett recept till punkt och pricka. Jag måste nästan ändra på något, bara för få det gjort.
"Vår kokbok" har varit en bra bok genom åren. Till en början använde jag min mammas från slutet av 60-talet. Sedan skaffade jag en egen och den är bra när man vill lära sig grunderna. Hur man topp- och bottenreder såser, hur man kokar fond, hur man rensar fisk etc. Däremot tycker jag "Rutiga kokboken" har mer inspirerande recept för nybörjaren. "Bonniers stora kokbok" är en riktigt bra grundbok, men är otympligt stor. Synd!
Andra kokböcker som jag verkligen gillar är "Sju sorters kakor", "Tillfällen att njuta en smula", "Kärlek, timjan och oliver" och "Jamie Olivers kokbok". Jan Hedhs "Passion för desserter" är en alldeles fantastiskt vacker bok, men ganska komplicerade recept och den är i nuläget bara ett blädderexemplar. Mitt exemplar av "Sju sorters kakor" är ärvd efter mormor som gav mig boken när hon insåg att hon inte längre orkade baka. Jag försöker därför då och då baka saker så som hon gjorde, t ex halvmånar och brysselkex, men även om jag är hyfsat skicklig med baket, har jag lång väg kvar till älskade mormors nivå. Jag minns hennes hemmagjorda pariservåfflor och spröda mördegsflarn med pärlsocker på och inser att ingen kan komma upp till mormors nivå. Som bakbok är "Vår bakbok" en otroligt bra sak. Recept på allt man kan tänka sig. Matbröd av olika slag, tunnbröd, knäckebröd, mjuka kakor, vetebröd, småkakor, tårtor och finare bakverk. Den ges ut av KF's förlag och jag har bara sett den till försäljning en enda gång. Jag hade då letat efter den i många år, framför allt på antikvariat, då förlaget slutat ge ut den. Helt plötsligt kom den i en ny utgåva och lyckan var stor. Jag vet ingen annan som känt till den och det är riktigt synd på en så bra bok.

Vilka kokböcker har du och hur många? Har du någon riktigt rar fågel? Berätta! Det vore trevligt om ni som läser, lämnar en liten hälsning så varför inte om kokböcker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar