söndag 15 mars 2009

Helgens godsaker

Då var det söndagskväll igen och vi har precis ätit en god söndagsmiddag med rostbiff, potatisgratäng, balsamstekta smålökar och sockerärter. Gott! Igår blev det också ett gäng improvisationer i köket och jag tänkte bjuda på lyckade recept från helgen.

Rödvinssås med svamp

4 p

3 skivor bacon
2 schalottenlökar
150 g champinjoner
1 dl rödvin
0,5 dl madeira
3 dl vatten
1 buljongtärning mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
salt, svartpeppar

Fräs finhackad lök och hackat bacon i en kastrull. Slå på rödvin, madeira, vatten och rör ner en buljongtärning. Tillsätt tomatpurén och låt reducera ner till lagom såsig konsistens. Smaka av med salt och peppar och red ev med lite maizena. Skär svampen i mindre bitar, stek den lätt i lite matfett och rör ner i såsen. Servera till nötkött eller köttfärsrätter.

Smakrik köttfärslimpa

4 p

500 g blandfärs
2-3 skivor dagsgammalt ljust bröd, finrivet
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpassata
1 tsk dijonsenap
1 msk barbequesås
2 rejäla oststavar av smakrik ost t ex prästost
salt, peppar, oregano

Blanda brödsmulorna med mjölk och låt svälla. Blanda i ägget och finhackad lök och vitlök. Blanda i färsen, tomatpassatan, senap och barbequesås. Blanda i en nypa salt, lite peppar och en nypa oregano. Provstek en liten köttbulle och smaka på denna för att bestämma mängden salt och peppar. Lägg färsen i en smord limpform och tryck ner oststavarna i mitten. Täck med färs. Grädda i 175°C ca 45-60 minuter.

Balsamvinägerkokta smålökar

4 p

200 g pärllökar eller steklökar
0,5 dl portvin
0,5 dl balsamvinäger
salt

Ansa löken och dela i jämnstora bitar, t ex halvor eller kvartar. Stek dem lätt mjuka i lite matfett. Slå på portvin och balsamvinäger och låt vätskan koka in i löken. Smaka av med lite salt. Servera till exv rostbiff.

Just nu står ett gäng sega chokladmuffins och svalnar i köket. När de svalnat, skall de dekoreras med lite god glasyr och omvandlas till cupcakes. Avsmakning sker imorgon på sambons födelsedagsmiddag. Då ska vi äta gulaschgryta med nybakta baguetter och sedan cupcakes. Om desserten blir bra, kommer recept i nästa inlägg. Nu ska jag försvinna och leka sockerbagare en sväng.

So long!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar