fredag 27 mars 2009

Bästa matfilmen

Det har ju gjorts ett gäng filmer genom åren, där mat spelar en mer eller mindre stor roll. Och jag har flera av dessa filmer som stora favoriter även bland andra stora filmer. Min absluta favorit är "Råttatouille". Rolig, fantastiskt snyggt gjord och stort matfokus. Och inte minst ett viktigt budskap- alla kan lära sig laga mat. Sen kanske inte mat lagad av just råttor låter särskild hygieniskt (eller trovärdigt) men filmen får inte missas.
"Chocolat" av Lasse Hallström är en annan stor favorit. Den såg jag så sent som häromveckan. För de personer som ännu inte sett filmen, handlar den om Vianne och hennes dotter som kommer till en liten konservativ by i Frankrike och öppnar ett chocolaterie, mitt i själva fastan. Pralintillverkningen skildras närmast sensuellt och det är ett gäng skickliga skådespelare med som gör mycket goda insatser. Det är en feelgood-film som passar en mulen kväll med en kopp te eller varför inte en kopp varm choklad?
På 90-talet var filmen "Stekta gröna tomater" väldigt populär och jag vill slå ett slag för denna film som håller rätt bra än idag. Caféet i Whistle stop (som platsen heter) finns i verkligen och enligt kokboksförfattarinnan Sheila Lukins, kan man även nu beställa gröna tomater som vänts i majsmjöl och knaperstekts. Man bör komma i juli-augusti när persikorna är mogna, så man kan avsluta måltiden med deras persikopaj. Men man får förvänta sig en lång tids väntan innan man får ett bord och då kan man få sitta i en gungstol på verandan och drick iste under tiden. Låter hur mysigt som helst. Någon gång ska jag dit, så är det bara!
"Bridget Jones dagbok" handlar ju inte huvudsakligen om mat, men jag älskar scenen när hon lagar blue string soup. Mycket oaptitligt har jag sett, men det kan vara bland det värsta.
Vad har du för favoritmatfilm? Lämna gärna lite kommentarer och tipsa om fler filmer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar