söndag 29 mars 2009

Fantastisk doft!

Känner ni till restaurangen El bulli? Den ligger i Spanien och har korats till världens bästa restaurang. Där jobbar man väldigt experimentellt och serverar råvaror i en form som inte alltid är naturligt för råvaran. T ex mat där man tagit adjektivet luftigt till en helt ny nivå. Det sägs att en av rätterna i avsmakningsmenyn består av att kyparna kommer ut med varsin ballong som man håller framför gästen och smäller med en nål. Ur ballongen kommer en doft- som är själva rätten. Bon appetit! Jag tror att jag inte hade kunnat hålla mig från att börja skratta. Jag ser framför mig dessa kypare med allvarliga miner, en ballong och en nål. Rätt komiskt faktiskt. Men just idag önskar jag att jag hade kunnat fånga en doft i en ballong och skicka den doften till er. Jag har bakat bikarbonatbröd och det luktar så himmelskt i lägenheten. Brödet är mörkt, grovt, lagom mycket tuggmotstånd och med en härlig sötma och lätt maltsmak. Helt otroligt! Receptet kommer nedan.
Förresten, El bulli har fullbokat resten av 2009, så om ni var sugna på att testa deras mat får ni vänta tills december 2009 då reservationerna för nästa år släpps. Under tiden kan ni väl baka ett litet bröd?Filmjölkslimpa

2 st

3 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågkross
2 dl vetekli
3 msk brödkryddor
2 msk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk

Blanda alla ingredienserna till en smet. Häll i två smorda limpformar på ca 1,5 liter. Grädda i 175°C i ca 1 timme. Brödet skall kännas torrt om du provar med provstickan och skall låta ihåligt om du knackar på det. Låt brödet vila 5 min innan du slår upp dem ur formarna.
Servera brödet med lite smör och ost eller varför inte en mild färskost och fräscha grönsaker.
Receptet kommer från Allt om mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar