måndag 9 mars 2009

Måndagstrött

Är det bara jag som upplever måndagen så jobbig att man undrar hur i hela friden man ska orka hela veckan? Måndagens middag brukar därför vara riktigt snabblagad. Den ska ju hinna lagas och förtäras innan jag kollapsar på soffan och förhoppningsvis orkar se hela CSI (ofta bara fram till första pausen).
Idag stod valet mellan falafel med rostade grönsaker eller någon god pasta. Det blev det sistnämnda. Spaghetti med kräftstjärtspasta närmare bestämt. Jag tycker att det är jättegott med en mild sås med lite vin, citron och dill. W vill hellre ha en kraftigare smak än så, men ibland vill jag bara ha milda smaker och idag blev det så.

Saras kräftstjärtspasta

4 portioner kokt spaghetti, al dente
2 msk naturell färskost
2 dl matlagningsgrädde
(ev 2 msk vispgrädde)
1 vitlöksklyfta
10 cm purjolök, helst av den gröna änden
2 msk vitt vin
1 förp kräftstjärtar
saften från en halv citron
2 msk dill
salt, peppar, gurkmeja

Finhacka vitlöken och strimla purjolöken fint. Låt mjukna i lite matfett på medelstark värme. Klicka ner färskosten och låt den smälta ned bland grönsakerna. Blanda i matlagningsgrädden, vinet och ev lite vispgrädde. Smaka av med citronsaft, dill, salt och peppar. Färga såsen med lite gurkmeja. Vänd ner kräftstjärtarna och låt dem precis bli varma. Låt dem ej koka, då blir de sega. Vänd ner i den nykokta pastan och rör om. Servera med generöst med riven parmesan och varför inte ett litet glas vitt vin som vardagslyx?

Efter helgens matmässa och lite avsmakning av några av de nya ostarna vi köpte från Falköpings mejeri, vill jag verkligen slå ett slag för deras ostar. Väldigt goda. Lagom med smak, lite nötighet och styrka och fantastiskt goda på ett litet kex och med deras päron/granatäpple/calvadosmarmelad. Om du får chansen, tycker jag att du ska prova deras apelsinbrännvinsost. Himmelriket i ystat format. Slår till och med min favorit, Kvibille cheddar.

Ha en fortsatt trevlig start på veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar