lördag 28 mars 2009

Härlig helgfrukost


En god frukost är bästa starten på helgen och egentligen på vilken dag som helst. Men på helgen kan man ta sig tid att njuta ordentligt, läsa tidningen och le en smula åt allt vårljus som strålar in på matbordet. Jag startar gärna helgen med en tallrik len vaniljyoghurt med min hemmagjorda müsli och färsk frukt. En kopp kaffe och en skiva gott bröd hör till. När vi nyss flyttat till vår nuvarande bostad, turades vi om att på lördagsmorgonen traska iväg till det lokala bageriet och köpa purfärskt bröd. W gillade lantbröd, jag majsbröd eller brioche, så det blev viss variation. De senaste åren har gångerna vi köpt bröd från And the bakery varit lätträknade. Inte för att vi inte gillar brödet, för vi älskar det verkligen. Det är nog mest en fråga och bekvämlighet. Äta brödet som finns i frysen eller varför inte kalljäst bröd? Det är så lyxigt! Röra ihop degen på fredagkvällen innan man kryper till sängs, låta jäsa kallt i kylen över natten och sedan grädda på morgonen medan man duschar och brygger kaffe.
Idag blev det just kalljäst bröd. Receptet har jag nämnt för några veckor sedan, men det kommer idag igen och nu med viss modifikation. Jag tycker att brödet blir godare med dinkelmjöl än med grahamsmjöl och brödet får en härlig knaprig yta och lite luftiga hål inuti, precis som surdegsbröd men utan att ha behövt stå med surdegen. Ni måste bara testa! Lite smör, en skiva smakrik ost (idag apelsinbrännvinsost) och St Dalfourmarmelad. Idag fick brödet samsas med en kiwi och en kopp gott te.


Det perfekta frukostbrödet

4-6 bullar

1 tsk jäst (ca 1/8 paket)
1 tsk honung eller strösocker
1 tsk salt
2,5 dl kallt vatten
0,5 dl mjölk
1 dl dinkelmjöl
3-4 dl mjöl (vanligt vetemjöl)

Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, honung och salt. Rör ner mjölet och arbeta degen hastigt. Det ska bli en rätt kladdig deg. Täck med bakhandduk eller plastfolie. Ställ i kylen över natten. På morgonen tippar man ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda ytterst lite, bara så att man får ihop degen till en smidig sådan. dela i 4-6 bitar och forma bullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda 12-15 minuter mitt i ugnen i 250°C. Låt svalna och njut.
Tack GP Två dagar för detta fantastiska recept.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar