söndag 8 mars 2009

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen började med att jag diskade undan all disk från gårdagens parmiddag. Skönt att få ett rent kök på söndagsmorgonen. Sedan lång frukost med kaffe, mild vaniljyoghurt med banan och hemmagjord müsli och en god smörgås.
I skrivande stund smälter vi maten. Det blev en sann söndagsmiddag. Jag gjorde helstekt kyckling i ugnen, inspirerad av Jamie Oliver. Smör blandades med en massa örter (mynta, persilja, basilika), citronskal och lite vitlök. Detta trycktes in under skinnet på kycklingen och citronklyftorna hamnade inuti kycklingen tillsammans med ett klyftat äpple. Salt och peppar inuti. Den serverades med en rotfruktspuré och en sallad med havtornsvinägrett till. Annorlunda smaker men ändå gott. Vad gäller recepten, så höftade jag rejält på alla håll, så jag har inget enkelt recept att lämna ut idag, men jag rekommenderar ändå att testa kycklingen och höfta lite själv. Den blev mild i smaken och väldigt saftig efter lite drygt en timme i ugnen.
Nu ska jag fira internationella kvinnodagen genom att mysa i soffan och jag har inte tänkt rör mig ur fläcken. Jag avslutar med receptet på den enklaste äppelefterrätten som serverades igår med lite hjortronglass. Så himla gott!

Frasig äppelbakelse

4 p

4 smördegsrutor ca 10x10 cm
2 äpplen
2 msk mandelmassa
1 tsk kanel
lite flytande smör-och rapsoljeblandning

Skala äpplena och dela i 2 halvor. Kärna ur äpplena och skär halvorna i tunna klyftor, det blir väldigt vackert om man inte skär ända genom äpplet utan bara gör djupa skåror.
Lägg äppelhalvorna på smördegsplattorna. Riv mandelmassa över äpplena, stör över kanel och ringla lite flytande matfett över. Vik in kanterna på smördegen och tryck till med en gaffel. Pensla ev med lite uppvispat ägg. Ställ in bakelsena i ugnen, grädda ca 10 min på 200°C eller tills bakelserna fått fin färg och rest sig ordentligt. Låt svalna. Pudra med florsocker och servera med glass, vaniljsås eller råkräm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar