lördag 7 mars 2009

Jobb, jobb, jobb...

Denna veckan har mest inneburit jobb för min del. Jobbat över 3 av 5 dagar och varit helt slut efteråt. Maten har blivit lite halvtrist med spaghetti och köttfärssås på måndagen, snabbmat på onsdagen och bulgursallad på torsdagen. På tisdagen blev vi bjudna till C på middag. Han bjöd på gratinerad löksoppa följt av schnitzel cordon bleu med potatiskroketter och kryddsmör. Mycket gott. Till lunch har det blivit matlåda med spaghetti och köttfärssås flera dagar i rad, därav min åsikt om att det är halvtrist mat. Annars tycker jag att det är bland det godaste man kan äta.
Idag har vi varit på årets matmässa i Göteborg, Passion för mat. Den hålls i Eriksbergshallen och i mitt tycke är detta en för liten mässhall för en mässa som drar så många mat- och vinglada personer. Det var alldeles för mycket folk, svårt att komma intill och provsmaka och handla. Jag tror att alla skulle gagnas av att vara i en större lokal nästa gång. Men det blev lite inköp och en hel del provsmakning. Svenskarna verkar vara ett folk som är intresserade av ost och vin, åtminstone om man får tro mängden utställare av just detta. Vi kom hem med en påse goda ostar från Falbygdens mejeri bland annat en himla god apelsinbrännvinsost. Vi köpte också tahitivanilj, en flaska havtornssaft (som jag ska använda i bakning, vinägretter och till glass) samt lite gott stenugnsbakad bröd och kravglass med hjortron. Vi provsmakade också en del vin och jag tyckte att utställarna var rätt snåla mot vissa. Man hyrde ett glas vid entrén och köpte en mängd biljetter. Sedan gick man runt och botaniserade. Vissa fick sina stora glas fyllda normalmycket medans andra fick lite i botten av sitt lilla glas, av samma person i samma monter! Dåligt tycker jag. Jag kan i min ålder på snart 30, ha lika mycket vinintresse och kunskap som någon i 50-årsåldern och bör därför behandlas likadant. Om jag hade varit ute efter att ha blivit berusad för en liten peng, hade jag gått till systemet och köpt en flaska billigt rödvin och inte bett att få smaka en svårdrucken druva. Men jag borde åtminstone få så pass mycket i glaset att det ger en bouquet, en chans att bedöma vinets färg och klarhet och mer än en halv mun full.
En anna sak jag börjar irritera mig på, är hur svårt det har blivit att få tag på svenskt fläskkött. Vår lokala butik hade idag 80% danskt ursprung på sina fläskprodukter. Med tanke på att danska livsmedelsverket gått ut och sagt att det finns mycket salmonella i deras produkter, borde de svenska butikerna satsa lite mer på svenskt kött. Många konsumenter är faktiskt medvetna och vill av flera skäl ha svenskproducerade produkter. Idag blev det ingen fläskfilé bara för den sakens skull.
Våra goda vänner I och M kommer över på lite mat, lite vin och lite tv-spel. Det behövs lite vin för att våga sjunga Singstar, så vi får börja med maten och drycken.
Jag kommer att steka hel färskpotatis i stekpanna tills skalet skrynklar sig lite. En massa vitlöksklyftor steks med i pannan. Sedan läggs potatisen över i en ugnsfast form och lite torkad timjan ovanpå. In i ugnen tills den är mjuk rakt igenom. Då strör man lite flingsalt över. Till dett blir det ost- och parmaskinkfyllda köttfärsbiffar och en hemgjord pepparsås. Lite snabbstekt brysselkål och sallad till. Kan bli gott. Till efterrätt blir det hjortronglassen som vi köpte på mässan, kanske en liten äppelbakelse också.
Nu ska jag gå och påbörja matlagningen. På återseende under morgondagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar