lördag 28 mars 2009

Getostsallad


Då blev det en av favoriträtterna till middag idag. Jag hade fruktansvärt svårt att bestämma mig för vad jag skulle äta. Om jag normalt sett har problem, frågar jag W vad han vill ha och så äter vi det. Men han är ju i fjällen, så beslutet var helt mitt. Tog en promenad i sakta mak till lokala mataffären, där det inte fanns något som inspirerade. Så då fick det bli getostsallad. Allt som behövdes fanns redan hemma. Päronet hade dessutom hunnit bli sådär perfekt mjukt och saftigt som ett conferencepäron skall vara och brödet var sådär torrt att det inte skulle gå att använda till annat än ströbröd eller gratinering.

Getostsallad

1 ensam tragisk tjejportion

2 brödskivor av något halvgrovt bröd
3 cm getost (av den lilla storleken som är ca 5 cm i diameter)
½ conferencepäron
1 späd salladslök
en rejäl näve blandad sallad (här: roman, mache, lollo rosso och frisée)
3 tsk pinjenötter
1 msk honung
1 tsk olja (olivolja, druvkärneolja, jag använde paranötsolja)
1 tsk vinäger (jag använde hallonvinäger men balsamvinäger går lika bra)
1 liten nypa salt och en ännu mindre nypa svartpeppar

Skär getosten i skivor och tryck till en liten grop i mitten. Lägg getosten på brödet som är kantskuret och delat i mindre bitar. Ringla honung i den lilla gropen i getosten och strö över pinjenötter, gärna rostade sådana. Gratinera i ugnen tills osten börjat smälta något, ca 5 min.
Lägg upp väl sköljd sallad på en tallrik. Skölj och ansa salladslöken, skär den i sneda skivor (det blir så fantastiskt snyggt med sneda bitar). Skala och kärna ur päronet. Dela i mindre klyftor och lägg upp på tallriken i ett snyggt mönster. Strö över löken. Blanda olja, vinäger, salt och peppar till en vinägrett och ringla över salladen. Lägg på getostskivorna och servera genast! Gärna med ett glas vitt vin med lite karaktär.
Istället för päron kan man använda fikon eller varför inte jordgubbar när det är säsong? Jordgubbarna kan man med fördela skära som i solfjädrar och lägga ovanpå getosten innan man gratinerar. Hoppa då över pinjenötterna och strö istället lite valnötter över salladen. Getostcrostini med jordgubb och honung är ett fantastiskt tilltugg till fördrinken på sommarfesten. Ni måste bara prova! Detta kan också varieras med t ex persika eller nektarin och givetvis fikon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar