torsdag 26 mars 2009

Favoriträtter

Jag insåg precis att trots att jag bloggat i nästan 2 månader, har jag ännu inte diskuterat det här med favoriträtter. Det är ju en ganska grundläggande fråga när man lär känna någon annan. Som till exempel när man var liten och man fyllde i sina kompisars "Mina vänner"-bok. Kommer ni ihåg den? När är du född? Vad är ditt mellannamn? Favoritmusik? Favoritmat? Och givetvis skulle man svar New Kids on the Block på den tredje frågan och pizza eller hamburgare på den fjärde frågan. Jag vet en tjej som skrev fläsk med löksås som favoriträtt och gissa om hon fick konstiga blickar. Jag tycker att det är kul att barn kan gilla husmanskost av det traditionella slaget och jag önskar att mina framtida barn kommer säga något i stil med wallenbergare eller varmrökt lax. Jag kommer att bli ytterst besviken om svaret blir Happy meal. Vår gode vän C svarade som barn att han hade renfilé och Boursin vitlöksost som favoritmat. Gourmand redan då. Underbart!
Så, vad har jag för favoriträtter idag? Mammas stekta sill med löksås och lingon är svårslagen. Det är min absoluta favoriträtt, men kan inte avnjutas så ofta. Jag lagar den aldrig själv, vilket jag borde börja med, men det är något magiskt med sättet som mamma tillagar den. Den blir underbart salt men ändå mild och faller samman i små bitar i den underbara såsen. Jag tror helt enkelt inte att jag kan åstadkomma detta själv. Spaghetti och köttfärssås hamnar på en god andraplats. Svårt att inte älska den rätten och den kan man egentligen äta nästan hur ofta som helst. Jag brukar också prova rätten på restaurang, åtminstone när vi är utomlands. Jag brukar då hinna bli sugen på denna rätten och den är ju svår att misslyckas med. Jag har dock ätit misslyckade varianter där man undrar var färsen är och om man kunde få tag på tråkigare burktomater. Spaghetti och köttfärssås blir också ofta första rätten som landar på bordet efter en semester eller efter en lat vecka med mycket flingor och thaimat. Jag tycker så mycket om rätten att jag faktiskt tycker att den platsar på matbordet till och med på helgen om man har gäster. En god bolognaise talar för sig själv och med en skvätt rödvin i såsen och i glaset, samt en god sallad och rikligt med grovriven parmesan, passar den nästan överallt.
På tredjeplats hamnar chèvre chaud, dsv gratinerad getost. Jag har varit svag för getost i alla dess former under många år och sedan ca 2 år gillar även sambon detta, så nu kan vi njuta av det hemma. Min favorit är getosten varm på en bit halvgrovt, stekt bröd och med honung som rinner av den. Den ska serveras på en blandad sallad med mild lök, riktigt moget conferencepäron, en mild balsamvinägrett och pinjenötter. Gott, gott, gott!
Vilken är din favoriträtt och varför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar