söndag 1 mars 2009

Söndagsmiddag

Vi har haft en skön start på söndagen. Det är minst sagt lyxigt att kunna sova tills man vaknar av sig själv och känner sig utvilad och sedan äta frukost i lugn och ro. Inte dumt, inte dumt alls.
Idag får vi lite gäster som kommer på en enkel söndagsmiddag. Det är ett par av våra goda vänner som vi har haft lite vardagsmiddagar med och vi stortrivs i deras sällskap. Det brukar ofta vara väldigt lättsamt och vi pratar om allt möjligt och trots att R och jag arbetar inom samma bransch, blir det väldigt lite arbetssnack, vilket känns väldigt skönt. Det brukar däremot bli en del bilsnack, då R och min bättre hälft delar samma intresse: BMW. Vi får se vad dagens middag bjuder på för samtalsämnen. Vad vi bjuder på är dock bestämt. Det blir lammfärsbullar med chèvresås. Receptet har jag hittat i Elle Mat och vin. Tidningen går så långt som att kalla köttbullarna för världens godaste. Jag tycker nog att jag ätit godare köttbullar än så, men såsen kan mycket väl kvala in som världens godaste sås. Till efterrätt blir det banankladdkakan med valnötter som bakades igår och tobleronegrädde till. Jag tror att kakan är snäppet bättre idag, när den fått chansen att sätta sig ordentligt efter en natt i kylen. Måhända blir det lite tapasliknande som lite gott före maten. Lite vitlöksbröd, oliver och parmaskinka? Kan funka. Här kommer receptet på lammfärsbullarna och den himmelska såsen-

Lammfärsbullar med chèvresås

4-6 portioner

1 dl ströbröd
2 dl matlagningsgrädde
1 äggula
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
600 g lammfärs
salt och peppar

2½ dl mellangrädde
140 g chèvre
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1 msk soja
1 msk lingonsylt
salt och peppar

Häll ströbröd i en bunke och häll över grädden. Låt svälla och tillsätt sedan äggulan. Riv löken grovt på ett rivjärn och finhacka vitlöken. Rör ner lök, vitlök och lammfärs i bunken. Blanda till en slät färs och krydda med salt och peppar. Forma färsen till köttbullar och stek tills de fått lagom färg.
Häll grädden direkt i den använda stekpannan och smula ner getost och buljongtärning. Vispa om ordentligt och låt såsen bli varm utan att koka, då är det risk att den blir grynig. Tillsätt soja och lingonsylt och smaka av med salt och peppar. Låt köttbullarna puttra färdigt i såsen, på låg värme, ca 10-15 minuter.

Jag måste alltid anpassa recept lite efter min egen smak och jag har givetvis ändrat lite från ovanstående originalrecept. Jag använder mjölk och en liten del grädde i köttbullsmeten och jag bryner rödlöken lite och kryddar med lite timjan och 1 tsk dijonsenap i smeten. Såsen kör jag på riktig grädde och lite mjölk. Jag använder getost av det färskare slaget, vilket ger en mildare smak och mindre spill. Det vita höljet på getosten blir inte gott i såsen och måste bort... Jag använder kalvfond i såsen istället för buljongtärning. Jag serverar med ett gott potatismos, extra lingonsylt och en god sallad. Man kan gärna smula lite extra getost över bullarna vid servering och dekorera med färsk timjan. Vackert!

Som liten helgbonus skickar jag med receptet på ett fantastiskt gott och lättbakat frukostbröd som man kalljäser över natten. Testa när du får chansen! Receptet kommer från GP Två dagar.

1/8 paket jäst
1 tsk salt
1 tsk socker eller honung
2,5 dl vatten med en skvätt mjölk i
4-5 dl mjöl ( 1 dl graham, resten vanligt vetemjöl)

Blanda jästen med vätskan och blanda i resten av ingredienserna. det blir en rätt så kladdig deg. Täck med bakduk eller plastfolie och ställ i kylskåpet över natten. Morgonen därpå tippar man den lösa degen på ett mjölat bord, delar degen snabbt i bullstora delar (6 st) och gräddar ca 15 minuter i 250°C. Spreja gärna med lite vatten över brödet efter en liten stund, det ger en knaprigare yta.
Den lilla jästmängden stämmer och vätskan skall vara kall, då brödet skall kalljäsa under så många timmar.
Servera bröden ljumma med en god ost och lite fikonmarmelad. Lyxigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar