lördag 28 februari 2009

Tummen upp...

... och tummen ner för dagens middag.
Vi började med att åka och storhandla. Kylen är minst sagt välfylld och förberedd för morgondagens lilla middagsbjudning men också för lite bak och annat trevligt. C var med till affären och bjöd på semla efteråt. Den semlan var inte bakad idag och grädden hade gärna kunnat smaka färskt. Inte okej! Sådant antiklimax för årets förmodligen enda semla.
Annat antiklimax var kvällens sås. Jag skulle göra hasselbackspotatis, fylld fläskfilé och hemgjord bearnaisesås. Har gjort den goda såsen själv en gång tidigare, närmare bestämt för 3 år sedan. Idag förstod jag varför jag undvikit den. Helt underbar i smaken, men trots att jag försökte rädda den med alla husmorstips, så var den fullkomligt skuren. Den redde sig lite på tallriken, men såg bara för trist ut i kastrullen. Jag har inte bestämt för om jag ska fortsätta laga denna förfärliga rätt tills jag sätter den, eller om jag ska ge upp, anse segern förlorad och hålla mig till Lohmanders i de få fall vi verkligen äter bearnaisesås. Lohmanders är faktiskt en helt acceptabel köpesås, så den är inte fy skam. Men som sagt, såsens smak idag var det inget fel på och middagen blev totalt sett god! Fläskfilé fylld med parmaskinka, basilika och lite färsk getost, ombunden med ett hushållssnöre och stekt i först stekpanna och sedan i ugnen. Wokade sockerärter, rödlök, broccoli och brysselkål var väldigt gott till.
Som liten bonus blev det också efterrätt idag, mest för att jag kände mig laddad för kulinariska experiment. Det blev en banankladdkaka med tobleronegrädde och apelsinfiléer. Mycket lyckat! Här kommer receptet:

Banankladdkaka med valnötter

ca 10 bitar

2 bananer
2 ägg
2,5 dl socker
100 g smält margarin
75 g mörk choklad
2 tsk vanillinsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
2,5- 3 dl vetemjöl
1 näve valnötter

Börja med att mixa bananerna riktigt släta. Rör sedan ner ägg och socker och rör det luftigt. Smält margarin och mörk choklad och låt svalna. Tillsätt i banansmeten. Rör sedan ner siktad kakao, vanillinsocker och salt och till sist mjölet och valnötterna. Välj en lite större mjölmängd om bananerna är lite större. Smeten ska bli rätt seg. Klicka ut smeten i en smord och bröad springform (använd gärna kokosflingor). Grädda i 175°C i ca 35 minuter. Känn med en sticka. Kakan ska kännas lite lätt kladdig i mitten men torr längs kanterna. Kakan blir tack vare bananerna och den extra chokladen, ganska kladdig i mitten utan att kännas som ofärdig kaksmet.
Jag lade 4 små tobleronerutor ovanpå kakan när den togs ut ur ugnen. Dessa kunde efter ca 5 minuter bredas ut till en liten glasyr.
Koka 1 dl grädde och låt 3 tobleronevitar smälta ned. Låt svalna och ställ sedan kallt. När grädden är kylskåpskall går den att vispa till en lättvispad, mycket god grädde. Himmelskt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar