torsdag 19 februari 2009

Turkisk yoghurt

Idag har vi ätit en klassiker som knappast behöver få sitt recept på pränt. Pannkakor! Ganska snabblagat, gott och fungerar också som matlåda. W vill ha hjortronsylt till sina, jag föredrar jordgubbssylt eller min äppelröra.

Äppelröra till pannkakor

4 p

4 stora äpplen av slaget Jona Gold
en klick smör
1 msk sirap
saften från ½ citron
kanel

Dela äpplena i mindre klyftor. Stek dem lätt bruna och mjuka i lite matfett. Låt sirapen och citronsaften koka in i äpplena och krydda upp med kanel efter tycke.


Jag vill idag också passa på att slå ett slag för turkisk yoghurt. Den är betydligt magrare än crème fraiche men har en riktigt god krämighet. Vi har alltid en liten burk i kylen för diverse ändamål. Den är utmärkt i kalla såser och i desserter. Jag tycker att det är jättegott att blanda ut vispad grädde med lika stor mängd yoghurt till t ex färska jordgubbar eller till kladdkakan. En klick yoghurt är också kanongott till fruktsallad och gino eller bara som den är med lite skivad banan, ringlad honung och mandelspån. Här kommer lite recept på goda såser gjord på turkisk yoghurt. Testa!

Tzatziki

6 p

2 dl avrunnen turkisk yoghurt
½ gurka
2 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja extra virgine
1 tsk vitvinsvinäger
salt, peppar

Låt yoghurten rinna av. Skrapa ur kärnhuset ur gurkan och grovriv den. Pressa ur vätskan ur gurkan med hjälp av ett durkslag. Salta ev en stund före för att laka ur ännu mer salt. Blanda gurkan med yoghurten och pressa i vitlöksklyftorna. Tillsätt oljan, vinägern och smaka av med salt och peppar och ev mer vitlök.

Basilikasås

6 p

2 dl yoghurt
1 kruka basilika
2 vitlköksklyftor
salt, peppar

Låt yoghurten rinna av. Mortla basilikan i en mortel så den blir till en grön gröt. Blanda ner gröten i yoghurten och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
Gott till grillad kyckling eller på buffén.

Romsås

6 p

2 dl yoghurt
2 msk majonnäs
1 liten burk röd stenbitsrom
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad gräslök
citronsaft

Blanda samman alla ingredienser, smaka av med citronsaft. Servera till lax, västerbottenpaj eller som bas till en god inläggningssill.


Fetaostsås

2 dl yoghurt
ca 1/3 paket fetaost
2 soltorkade tomater
salt, svartpeppar

Mixa fetaosten, tomaterna och yoghurten med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Gott till allt grillat!


Avocadosås

2 dl yoghurt
2 avocado
½ finhackad rödlök
salt, peppar, paprikapulver

Mixa avocadon med löken och yoghurten. Smaka av med övriga kryddor. Påminner mycket om guacamole.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar