onsdag 11 februari 2009

Pizza

Pizza har ju nått stor popularitet i Sverige och tillhör numera den svenska husmanskosten. Och visst är det gott! Den godaste pizzan är solklart den man gör själv och då kan man också styra fettinnehållet bättre. Mindre ost, magrare saker på pizzan och mindre olja på pizzan. Men majoriteten köper väl ändå sin pizza på pizzerian och nog kan det vara alldeles fantastiskt gott också. Den godaste pizzan jag någonsin ätit avnjöts på stranden i Nice. Månsken, vin och en uppskuren pizza med salami och chèvre. Så fantastiskt gott. Givetvis spelade det roll att vi satt på stranden, vågorna rullade in och enda ljuset var månskenet. Det blir ju inte mer romantiskt.
Den näst godaste pizzan jag ätit bjöds jag på i Oslo för några veckor sedan. Flyttpizza! Hårt arbete som avlönades med god pan pizza och en kall öl. Det var en tjock och stabil botten som smakade lätt av dinkel och ovanpå trängdes salami med ananas. Gott, gott, gott! Sen kostade pizzan 239 NOK vilket jag kan tycka är rena rånet, men den var himla god.
Om sambon och jag beställer pizza från den lokala pizzerian, kör vi gärna på två helt olika sorters pizza som sedan delas upp i bitar och serveras med en stor grönsallad. Man äter mindre av pizzan och får smaka på flera sorter, vilket gör smaklökarna nöjda.
Idag har jag tiden att göra hemmagjord pizza och inlägget skrivs under jäsningen. Det blir garanterat smaskens. En blir klassisk Hawaii och en blir salami och getost. Jag använder en blandning av vanlig riven ost som läggs under övrig fyllning och sedan toppar jag med lite mozzarella. Testa!

Pizzabotten


3 dl vatten
0,5 dl torrmjölkspulver
½ tsk salt
9,5 dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk neutral olja
1 förp torrjäst

Blanda torrjäst, socker, salt och mjölkpulver i en bunke. Tillsätt vattnet (som ska vara ca 45-50°C). Blanda väl och låt vila ca 2 minuter. Tillsätt oljan och blanda väl. Tillsätt mjölet i omgångar tills det bildas en fin deg. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda under ca 10 minuter. Dela i tre delar och kavla ut till rundlar direkt på en bakplåtspappersklädd plåt eller i pizzaformar. Pensla eller spraya gärna degkanterna med lite olja. Täck över bottnarna och låt jäsa på ett vältempererat ställe ca 1-1,5 timme. Fyll bottnarna med valfri fyllning och grädda.


Tomatsås

1 burk krossade tomater
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger
2 msk rödvin
salt, peppar, socker, oregano

Finhacka löken och vitlöken. Fräs den i lite matfett, den skall ej ta färg. Tillsätt tomaterna, vinägern och rödvinet. Blanda om och sänk värmen. Tillsätt kryddorna. Låt puttra 10 min. Mixa ev såsen med en stavmixer. Smaka av med mera socker och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar