måndag 16 februari 2009

En massa gott

Då har ytterligare en helg passerat och denna helg har inte varit det minsta vilosam. Lördag städning och förberedelse inför middagsbjudningen. Söndag innebar disk efter lördagsbjudningen, husvisning, middag hos svärföräldrarna och bio. Om man bortser från städning och diskning, så har helgen varit mycket angenäm.
På lördagen önskade jag dock att jag hade haft en varmluftsugn. Min ugn lekte sköldpadda och ville inte komma upp i värme, hålla värmen och få mina rotfruktsgratänger klara i tid. De blev inte alls så krämiga som jag hoppats och förtjänar inte att bli mer omtalade än så här. Jag hade också fått tipset om att kycklinglårfilé var en riktig höjdare. Mör och god att fylla. De filéer jag fick framför mig hade inget alls som påminde om filéer. Det tog en mindre evighet att putsa dem till hyfsat skick men de blev goda till slut med en fyllning på en vällagrad Västerbotten och knaperstekt bacon.
Efterrätten kan dock få förtjäna att få sitt recept utlagt. En riktigt god brownie som vinner på lite längre tid i ugnen än vad receptet säger. Jag lade till marschmallows i smeten. Dessa svällde upp och en gav en luftig konsistens, men jag tror att det blir lika bra utan.

Jordnötsbrownies

25 små bitar

150 g mjölkchoklad
125 g smör, rumstempererat
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 msk kakao
1½ dl vetemjöl
50 g mörk choklad, 70%
100 g jordnötter, grovhackade

Glasyr

125 g mjölkchoklad
½ vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Smält mjölkchokladen på låg effekt i mikron. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Vispa upp äggen lätt för hand.
Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget i smör- och sockerblandningen och tillsätt sedan den smälta chokladen. Sikta kakaon och mjölet i en bunke och vänd ner i smeten. Hacka den mörka chokladen grovt och vänd i den och jordnötterna i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en fyrkantig form 24x24 cm och grädda kakan mitt i ugnen i ca 24 minuter. Låt den svalna ett par timmar och glasera sedan.
Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Häll glasyren över kakan, strö ev över lite hackade jordnötter och låt stå kallt i 3-4 timmar. Skär kakan i bitar och servera med grädde och färsk frukt. Recept från kokboken "Choklad" av Elisabeth Johansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar