tisdag 17 februari 2009

Tjejträff

Jag och bästa vännerna har fått in en god rutin där vi försöker ses varannan tisdag och fika och snacka strunt. Ibland ses vi på stan, men oftast ses vi hemma hos någon som får ha bakjour. Det kan vara allt från semlor, mackor, paj, sallad och soppa, men alltid vegetariskt. Idag var det min tur att vara bakjour och förberedde kvällens mat redan igår kväll. Efter tillagningen började SMS:en droppa in om återbud och vi blev idag tre glada tjejer som åt soppa. Sambon och gode vännen C fick delta och bidrog med en hel del skratt och hjälp med disken. Tack för det! Efter maten snackade vi lite jobb och mycket annat. Skvaller, böcker och aktuella filmer avhandlades och det känns verkligen så bra att ha så goda vänner som jag har. Jag hoppas verkligen att alla får chansen att ha så fantastiska vänner som jag har. Jag uppskattar verkligen dem alla!
Idag fick jag alltså chansen att mätta två av dem. Det blev grön ärtsoppa följt av äppelpaj med vaniljsås. Väldigt snabblagat, mättande och värmande en ruskig vinterdag som denna. Här kommer recepten soppan och på pajdegen.

Grön ärtsoppa

6 portioner

1 kg frysta gröna ärter
1 liter grönsaksbuljong
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
saft från en halv citron
salt

Grovhacka löken och finhacka vitlöksklyftan. Fräs i lite matfett. Låt löken bli mjuk men den skall ej få färg. Tillsätt ärterna och rör om. Slå sedan på buljongen och låt koka upp. Låt koka 5-10 minuter. Slå sedan av majoriteten av buljongen i en tillbringare. Mixa soppan slät med stavmixer. Blanda i crème fraichen. Späd med den varma buljongen till önskad konsistens. Smaka av med citronsaft och salt. Servera med riven pepparrot, kallrökt lax eller lite grovriven parmesan och en god olivolja. Bröd ska man givetvis ha till.

Pajdeg

En pajdeg som fungerar till såväl äpplen som rabarber och paj. Degen räcker till en normalstor pajforms botten samt till smultopping.

225 g smält smör eller margarin
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 4 dl vetemjöl

Blanda smält matfett med socker. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Börja sedan röra i mjöl. Ca 4 dl är lagom för en relativt fast botten och bra smulor, men vill man ha den riktigt knaprig på ytan, tar man ytterligare en halv deciliter. Tryck ut pajdegen i botten på en form (den behöver ej vara smord). Fyll med valfri fyllning och toppa med smulor. Grädda i 200°C tills pajen fått en fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar