onsdag 4 februari 2009

Tårtbottnar

På fredag är det min sista dag på mitt nuvarande jobb. Givetvis ska jag bjuda på något och det blir fransk moussetårta. Har idag bakat bottnarna som ska få stå i kylen och bli lite saftiga. Imorgon ska de fyllas med massa god mousse och dekoreras för att vara riktigt goda på fredag.
Jag har de senaste åren blivit alltmer förtjust i just moussetårtor. Lätta att variera, lite spännande och nydanande och känns inte lika tunga som gräddtårtor. Att de känns lätta och luftiga trots den fantastiska mängden grädde de innehåller, är ju trevligt och gör att man faktiskt kan få ner en bit även efter en större middag. Favoriten är kombinationen chokladmousse och ägglikörmousse på chokladbotten. Sambon gillar päronmousse och after eightmousse på chokladbotten.
Nu på fredag blir det en variant med rabarber/jordgubbsmousse och vit chokladmoussse på vaniljbotten och en variant med apelsinmousse och chokladmousse på chokladbotten. Förhoppningsvis gott. Den sista varianten är ett oprövat kort, men kvinnan på Engelska tårthuset rekommenderade detta och det är ju en klassisk kombination, så det kommer säkert fungera bra.

Idag bjuder jag på receptet på favorittårtbotten. Den kan enkelt varieras och är bra till såväl gräddtårta, moussetårta och prinsesstårta. Potatismjölet gör den riktigt luftig.

3 ägg
2 1/4 dl socker
4 msk kokt vatten
2 1/4 dl vetemjöl
1½ msk potatismjöl
2 1/4 tsk bakpulver

Kan om man vill smaksättas med 2 tsk vanillinsocker, 3 msk kakao, kokosessens, arrakessens eller någon god likör.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt det kokta vattnet. Rör därefter ner de torra ingredienserna och en ev smaksättning. Häll i en välsmord och bröad bakform eller i en långpanna med bakplåtspapper som är lätt insmort.
Grädde i 175°C i ca 15-20 min om man gräddar i långpanna, ca 40 minuter om man gräddar i bakform. Passa noggrant den sista gräddningstiden. Man behöver ofta täcka med lite aluminiumfolie för att undvika att ytan bränns.
Låt svalna innan botten delas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar