måndag 9 februari 2009

God helg

Helgen har onekligen varit god. Föräldrarna på längre visit och svärföräldrarna på middag. God mat och trevligt sällskap.
Dagens inlägg blir huvudsakligen recept från helgen. Håll till godo!

Frukostmüsli

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön
100 g mandel
1 dl linfrön
1 dl råsocker
4 msk neutral olja
2 dl vatten

Blanda flingorna med grovt hackad mandel. Rör ner sockret och blanda om. Blanda vatten och olja och stänk över grynblandningen. Fördela med fingrarna till en halvsmulig konsistens. Bred ut på en långpanna och rosta ca 30 minuter i 200°C värme mitt i ugnen. Rör med jämna mellanrum om i grynblandningen, så den rostas jämnt. Blanda ev i russin och annan torkad frukt efter rostningen.
Tack till "Kärlek, oliver och timjan"-kokboken för detta favoritrecept. Käre far åt det som snacks.

Kycklingrullader

6 personer

6 kycklingfiléer
2 äpplen
en rejäl oststav med cheddarost (ca 30-50 g)
2 msk farinsocker
1 dl calvados
2 msk smör
salt och pepparblandning

Dela kycklingfiléerna på längden så de blir hälften så tjocka. Banka ut med en köttklubba till tunna schnitzlar.
Skala äpplena och dela i 12 bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek äpplena halvmjuka med lite farinsocker på dem. Slå därefter på calvadosen och låt koka in i frukten.
Lägg sedan en äppelklyfta och en liten bit cheddar på varje schnitzel och rulla ihop till en rullad. Fäst ihop med tandpetare.
Stek kycklingen på hög värme och krydda med salt och peppar. Kycklingen skall få fin färg. Lägg över rulladerna i en ugnsfast form och låt steka färdigt i ugnen. (Om man gör för 2 personer kan rulladerna enkelt bräseras i såsen, men så här många får inte plats i pannan.)

Sås

1 msk smör
1 msk kycklingfond
2 msk koncentrerad äppeljuice
1 msk calvados
3 dl vatten
2 dl grädde
2 msk soja
salt, peppar, socker
persilja

Smält smöret i den stekpanna som kycklingen stekts i. Låt ev stekrester vara kvar, de ger smak.
När smöret smälts, häller man i lite calvados, följt av vatten, äppeljuice, fond och grädde. Låt koka ihop lite. Tillsätt sojan och smaka av med kryddor. Låt sedan koka ihop till lagom tjock konsistens. Strö över persilja och när kycklingen är klar i ugnen, häller man den goda såsen ovanpå rulladerna och serverar ur formen. Servera med pressad potatis och en god sallad.


Mjölkchokladpannacotta med hallonsås

6 portioner

4 dl grädde
5 msk socker
125 g mjölkchoklad
2 gelatinblad

1 förp frysta hallon
2 msk socker
1 msk limesaft

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde och socker. Rör sedan ner chokladen i den heta grädden. Vispa sist ner gelatinbladen. Häll upp i vackra glas, täck med plastfolie och ställ kallt i minst 5 timmar.
Tina hallonen och blanda med socker och limesaft. Passera sedan hallonsåsen genom ett finmaskigt durkslag. Då får man en tunn och syrlig sås som man toppar pannacottan med. Gott!

Fler favoritrecept följer inom kort. Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar