måndag 2 februari 2009

Andras matlådor

Då var det officiellt. Polenta är inte gott att micra och bör undvikas i matlådor. På mitt nuvarande arbete (jag slutar om blott fyra dagar) har majoriteten av personalen matlådor med sig. Det är en riktigt bra inspirationskälla. Man ser allt från goda soppor och grytor till Nutriletteshake. Och det som slår mig nästan varje dag, är att andras matlådor ser så mycket godare ut. Vi har diskuterat att det hade varit roligt att ha ett slags matlotteri. Man får ta med sig en låda som man tycker att man vågar bjuda på och lägger i potten. Sen får man se vad man får. Det känns som om man kanske anstränger sig lite extra, vilket borde ge riktigt smaskiga matlådor.
Jag har haft matlåda med mig under större delen av min studieperiod och även sedan jag tog examen. Det ger mig drygt 8 års erfarenhet av vad som fungerar och vad man bör undvika. Kokt potatis är inte gott att värma, men pressad fungerar fint. Potatis bör man även undvika att frysa, då den blir söt i smaken och blaskig i konsistensen. Ris och pasta brukar göra sig bra som matlåda. Lasagne är riktigt bra och även utmärkt att frysa. Rostade grönsaker brukar också stå sig fint som matlåda liksom de flesta soppor. Mitt tips om man ska ha soppa med sig, är att transportera den i fryst tillstånd och låta tina på jobbet. Då slipper man eländet med läckande burkar och buljong i hela väskan. Soppa är ju ofta också nyttig mat. Smakrik buljong, fräscha grönsaker och lite protein men oftast låg fetthalt. Det värmer ju också gott en kall vinterdag. Jag brukar som oftast snegla avundsjuk på den som har med sig en hemmagjord gulaschsoppa. Det blir nog inte godare än så.

Idag lagade W maten. Kycklingwok med nudlar i kokosmjölk och grön curry. Han är riktigt duktig på att sätta smak på såser och grytor och idag lyckades han krydda upp en annars rätt trist kryddmix till en riktigt smakrik sås med lagom hetta. Bra jobbat! Det blev dessutom 3 matlådor. Jag bugar och bockar.
Morgondagen bjuder på kvällsjour, så då blir det en macka och yoghurt till middag. Trist men sant. Får återkomma på onsdag med receptet på min favorittårtbotten. Ska baka ett gäng bottnar då.

So long!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar