torsdag 12 februari 2009

Bästa kryddorna

Vilka är de kryddor man har svårast att klara sig utan? Jag hade inte kommit någonstans i köket utan salt, grovmalen svartpeppar och vitlök. De är utan tvekan de kryddor jag använder oftast. Jag använder också en del paprikapulver, italiensk salladskrydda, sambal oelek och curry. Sedan använder jag en del grönsaker och frukt som smaksättning. Lök, rotselleri, paprika, citron och lime samt färska örter. En kruka basilika står alltid redo och används i marinader, dressing eller som del i en sallad. Många örter är ju goda även i torkad form, men basilika måste vara färsk. Om man använder sig av torkade örter, bör man gnugga sönder dem lite i handen innan man tillsätter dem i rätten. Då frigör man örternas goda oljor som ger mer smak. Jag är också förtjust i att använda fond som smaksättning. Jag gillar Touch of taste bäst, även om jag medveten om att dess tillsatser och glutamatinnehåll. Jag har ännu inte kommit dithän att jag kokar all fond själv, så då får jag acceptera lite tillsatser. Jag tror mycket väl att sambon har en annan åsikt och säkerligen jag också om ett tag. Jag håller på att läsa Den hemlige kocken...
Jag tänkte dela med mig av några av mina kryddkombinationer som jag använder i olika rätter och jag tycker att ni ska pröva. Det bli bra, jag lovar.

Köttbullesmet: finhackad, brynt lök, lite kalvfond, en klick dijonsenap och finmortlad kryddpeppar.
Hamburgersmet: en liten klick sambal oelek, lite kalvfond, en rejäl skvätt liquid smoke och en klick barbequesås.
Aioli: lite citronsaft och en knivsudd sambal oelek.
Köttfärssås: lite rotselleri som sauteras med löken, kalvfond, svartpeppar, salt, socker, italiensk salladskrydda, paprikapulver och curry.
Potatisklyftor: smaksätt oljan med salt, vitlökspulver, chilipulver och citronsaft.
Salladsdressing: olivolja, balsamvinäger, dijonsenap, salt, peppar, italiensk salladskrydda. (Senapen fungerar som emulgeringmedel och binder samman vinägern med oljan.)

Jag avslutar dagens inlägg med receptet på min bolognaisesås. Jag tycker att den är så god att vi äter den minst 1 gång i månaden. Serveras med spaghetti i en djup skål. Var generös med parmesanost ovanpå och servera gärna en god sallad bredvid.

Köttfärssås

400-500 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 cm-tjock skiva rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 msk kalvfond
2 msk ketchup
1 dl rödvin
salt, socker, svartpeppar, paprikapulver, italiensk salladskrydda, curry, oregano

Grovhacka löken och tomaterna. Finhacka vitlöken och sellerin. Fräs dem mjuka i lite matfett och tillsätt tomatpurén tidigt under stekningen. Se till att röran inte bränns. Bryn sedan köttfärsen i lökröran. Slå sedan över krossade tomater och tillsätt ketchup, kalvfond och vin. Krydda med rikligt med salt och svartpeppar. Krydda försiktgt med lite paprikapulver (1 krm), lite salladskrydda, dofta över lite currypulver och strö över lite torkad oregano. Låt puttra minst 15 minuter. Kalvfonden ger såsen en mustig smak som om den puttrat betydligt längre, men minst 15 min behövs för att göra den riktigt god och smakrik. Finriv under tiden moroten. Vänd sist ner den rivna moroten och smaka av med mer salt, socker och peppar om så behövs.
Servera med nykokt pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar