fredag 6 februari 2009

Tårtorna

Då var sista dagen på gamla jobbet genomförd. Det känns rätt vemodigt. Trots lång pendling, så har jag trivts jättebra med arbetskamraterna. Därför förtjänade de en riktigt god avslutning och nog blev tårtorna bra. Den översta är apelsinmousse med chokladmoussefyllning på chokladbotten. Den blev lite blek, men smakade ljuvligt.
Den understa är rabarber/jordgubbsmousse med vitchokladmoussefyllning. Rabarbermoussen är egentligen ganska blek, men har färgats med lite röd hushållsfärg för att bli lite rosa.








Chokladmoussen tycker jag är rätt enkel att göra själv, men bär- eller fruktmousse är lättare att köpa. Dessa kan enkelt beställas från Kakburken som också har annat fiffigt såsom ätligt glitter, tårtdelare, kantdekorer och liknande. Ta en titt.

Vill man inte ha vit chokladmousse, så är vaniljmousse rätt gott. Här kommer lite recept:

Vaniljmousse

2dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispad grädde

Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o smält det sedan i en kastrull. Rör ner gelatinet i vaniljröran. Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalna vaniljröran. Låt stå över natten övertäckt i kylen. Receptet kommer från Tårttanten på Tasteline. Gott, gott, gott!

Vit chokladmousse

2,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljstång, urskrapat inkråm
0,5 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1 tsk smör
2 st äggulor

Vispa grädden och vaniljen pösig, men inte alltför hårt. Ställ skålen kallt.
Smält den vita chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen, rör ner och låt smöret smälta i den. Rör därefter ner äggulorna.
Rör ner lite av grädden i chokladen och blanda därefter chokladröran med resten av vispgrädden.
Låt vila en kvart i kyl, därefter färdig att använda i tårtan.


Chokladmousse

100 g mörk blockchoklad
1 äggula
2 dl vispgrädde

Smält chokladen i vattenbad. Rör ner äggulan. Vispa grädden fast. Blanda ner hälften i chokladröran och rör om till en jämn smet. Vänd sedan ner resten av grädden (vispa ej utan försök vända ner grädden).
Recept på chokladmousse från Allt om mat.

Imorgon blir det god middag för att fira min legitimation. Recept på vad som bjudes då kommer senare.

Trevlig fredagkväll!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar