tisdag 10 februari 2009

Sportlovsmat

Idag fick jag en utmaning i köket av ett annat slag än jag är van vid. Inget vatten i kranen. Vi blev visserligen förvarnade och jag hade hunnit fylla ett gäng PET-flaskor med vatten, men det blev genast svårare med matlagningen.
Då vi även haft värmen avstängd ett par dagar och temperaturen nått underbara 15 grader, passade det fint med en mustig soppa. Den står nu på spisen och puttrar och luktar mycket lovande. Här kommer receptet på soppa och efterföljande dessert som faller in under sportlovstemat.

Gulaschsoppa

4 p

400 g grytbitar av nöt eller högrev
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
1 msk tomatpuré
5 dl vatten
2 buljongtärningar av typen mörk oxbuljong
2 stora potatisar
2 stora morötter
2 rågade tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
2 lagerblad
några kumminfrön
några stänk cayennepeppar
salt

Putsa köttet och skär i mindre bitar, ca 2x2 cm. Grovhacka löken. Fräs löken i lite matfett i en gryta. Bryn sedan köttet med löken. Pressa över vitlöken och tillsätt tomatpurén och låt fräsa en stund. Tillsätt sedan passerade tomater, vatten, buljongtärning, paprikapulver, peppar, kummin och lagerblad. Låt småkoka under lock ca 1 timme (eller tills köttet känns riktigt mört). Skala och hacka potatis i mindre tärningar. Slanta morötterna. Tillsätt grönsakerna i soppan och låt koka till grönsakerna är genomkokta. Smaka av med salt och ev mer cayennepeppar. Servera med ett rykande färskt bröd och en klick crème fraiche. Även gott att toppa med lite persilja. Lämpligt att frysa in ev rester. Receptet influerat av Allt om mat.

Enkel äppelkaka

En enkel äppelkaka med få ingredienser men makalöst god. Lite seg och knäckig och god att äta även utan vaniljsås eller grädde.

100 g margarin, rumstempererat
1½ dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 äpple

Vispa matfett, ägg och socker poröst med elvisp. Rör i mjöl och bakpulver. Klicka ut i en smord och bröad springform (avtagbar kant). Lägg i tunna äppelklyftor i ett vackert mönster. Grädda i 175°C i ca 30 minuter.
Servera med lättvispad grädde eller vaniljvisp.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar