söndag 1 februari 2009

Nya köksäventyr

Min käre sambo har nyligen konstaterat att ha en blogg tillhör de nya mänskliga rättigheterna. Jag har tidigare försökt mig på bloggkonsten, men mitt tålamod har inte varit tillräckligt för att regelbundet göra nya inlägg som ska locka folk till läsning. Men om nu sambon börjat, så får jag göra ett seriöst försök.

Jag ska blogga om något som är nödvändigt och de senaste åren också trendigt. Mat! Det ljuva livet. Guldkanten på tillvaron. Grädden på moset. Jag har genom året utvecklat ett intresse för matlagning och gillar utmaningar i köket. Som igår kväll när Wilhelm, min sambo, ville testa friterad sötpotatis till favoritkycklingen. Jag har friterat en gång tidigare och nu måste jag säga att jag vet hur man bör göra. Hög värme och lite åt gången. Jag blev inte särskilt imponerad av bataten, jag gillade wokgrönsakerna bättre. Men Wilhelm tyckte det var jättegott, så jag gissar att rätten kommer att tillagas igen.

Den som introducerade mig för matlagningen var min mamma. Hon lät mig vara med och laga mat och baka när jag knappt nådde upp till köksbänken. Jag fick en egen liten bulldeg, en minikavel och sen fick jag göra egna bullar. Det var riktig lycka. Mamma lade grunden till mitt matintresse, och även om jag inte lagar mat på samma sätt som min mamma idag, så har hennes bidrag betytt mycket. Tack mamma som lärt mig laga mat, du insåg för länge sedan värdet med ett mål bra mat.

Bloggen kommer att handla om vardagsmat och festmat. vardagsmaten är egentligen viktigare än festmaten. Den ska vara billig, nyttig, passa för alla och helst även fungera bra som matlåda. Det är en riktig utmaning. När man lagar festmat är det ju okej att använda smör och grädde och då blir ju allt gott! Till vardags tycker jag inte att man ska använda för mycket av sådant och då måste man hitta andra sätt att förstärka smakerna. Alla tips är välkomna.

Jag börjar med att tipsa med receptet på min favoritmarinad till kyckling. Jag marinerar kycklingen i någon timme, sedan får den ugnssteka i 20-25 min i 200°C. Man kan steka i stekpanna eller grilla, men det blir gärna rätt mycket stekos.

Till 4 filéer (i mindre bitar)

3 msk neutral olja
2-3 msk kinesisk soja
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
1 krm curry
lite torkad ingefära

På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar