fredag 13 februari 2009

Fredagsmys

Fredag är min favoritdag i veckan. på jobbet brukar stämningen vara på topp och man har hela helgen på sig att göra roliga saker. Dessutom är det helt berättigat att ha en lugn hemmakväll utan en massa krav. För oss blir det gärna något snabblagat som en god sallad med gratinerad getost eller en snabb men lyxig pasta. Ett glas vin hör lite till fredagkvällen och sen somnar jag på soffan, förhoppningsvis efter Skavlan och inte före...
Idag är vi bjudna på fest hemma hos goda vännerna R och S. R har fyllt år och bjuder på tilltugg och garanterat bra musik. Ska bli himla trevligt. Vi får hinna med middagen hemma och idag blir det riktig snabbmat. Mina hemgjorda hamburgare med sting i. Se recept nedan.
Imorgon kommer lite fd kollegor hem på middag. Det ska bjudas på fyllda kycklingbröst med rotfruktsgratäng och rödvinssky och sedan Rocky roadbrownies med grädde och frukt. Har hittat ett smarrigt recept på jordnötsbrownies som jag ska piffa upp ytterligare med lite minimarschmallows och vips blir lite Rocky road över det hela. Recept kommer under helgen.
Nu följer receptet på mina goda burgare med het dressing till. Använd gärna Friscobröd, de är helt fantastiskt saftiga och goda.

Rökig chiliburgare

4 st

500 g nötfärs, finmalen
2 msk kallt vatten
1 msk barbequesås
1-2 msk liquid smoke (finns i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer)
1 tsk sambal oelek
1 tsk lökpulver
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk kalvfond

Blanda samtliga ingredienser men överarbeta inte smeten. Dela upp i fyra lika stora delar. Platta ut och jämna till dem i kanterna. Stek på hög värme i lite matfett tills köttsaften som tränger ut ur burgaren när man trycker lätt på dem, är klar och inte rosafärgad. Vill man ha burgaren lite rare-medium, ska köttsaften vara rosa.


Chipotledressing

1 dl turkisk yoghurt
2 msk majonnäs
2 tsk chipotlepasta (finns bland tex mexprodukterna och är en rökt chilipasta)
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm italiensk salladskrydda
en gnutta socker

Blanda ingredienserna noga och smaka av med lite socker. Den ska vara lite spicy.

Servera med goda hamburgerbröd, skivad rödlök, skivad tomat, sallad och saltgurka. ev även ost och bacon om man vill lyxa till ytterligare. Lite klyftpotatis vid sidan om smakar gott till. Njut med en god, kall öl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar