fredag 27 februari 2009

Handla- nytta eller nöje?

Jag har nu börjat tillfriskna och om några timmar passerar jag 48-timmarsgränsen efter symptomfrihet och jag bör därmed vara smittfri. Jag hurrar här i min ensamhet, då det betyder att jag faktiskt kan få sätta foten i köket och göra något kreativt. Tre dagar med smaklöst rostbröd och nyponsoppa har gjort sitt. Utöver några nyupptäckta rynkor (uttorkning? viktnedgång? bekymmersrynkor?) så har den ensidiga dieten medfört ett enormt sug efter riktig mat. Jag längtar efter spaghetti bolognaise eller nudelwok med kyckling och rikligt med sambal eller en riktigt god mustig köttgryta. Jag har under mina extremt tråkiga dagar dock haft trevligt sällskap trots att sambon varit på jobbet. Min laptop och BBC Lifestyle (som fortfarande mest kör trevliga matlagningsprogram à la Jamie oliver och Nigella). Mycket inspiration. Via bredbandet har jag hittat ett par nya favoritbloggar och har framför allt fastnat för "Om jag var din hemmafru". Läs och njut! Jag slår också ett slag för taffel.se med fler bloggar och bra ämnen.

Imorgon är det dags att fylla kylen, frysen, skafferiet och fruktskålen igen. Jag tar ett litet glädjeskutt i hemlighet medan sambon suckar och frågar om vi verklilgen måste. Jag är en av de sanna matnördarna som faktiskt gillar att handla. Givetvis älskar jag saluhallen och tar gärna en sväng genom densamma på vägen hem. Inte för att jag nödvändigvis ska handla något utan för att jag kan. Jag blir lite lycklig av att insupa atmosfären, känna på lukterna och njuta av synintrycken från välfyllda fisk- och köttdiskar. Jag försöker låta bli att gå förbi handlarna som säljer smådelikatesser. Jag kan inte motstå riktig feta eller en bit god halloumi, så jag ser till att inte utsätta mig för frestelsen överhuvudtaget. Jag har utvecklat min egen lilla runda i saluhallen just för detta ändamål.
Men nu gillar jag också att handla hos de stora matjättarna. Focus här i Göteborg har vunnit mitt hjärta totalt, men VISA-kortet tillåter mig inte att handla där hela tiden. Inte för att priserna är så oerhört mycket dyrare än hos andra handlare, utan snarare för att jag stoppar ner en massa roliga (läs: onödiga) pryttlar i vagnen. Dessutom blir handladet oerhört ineffektivt då jag inte kan välja mellan de 20 sorters balsamvinäger som finns att tillgå eller vilken av de 15 tomatsorterna jag vill ha just idag. Och kanske bara en liten bit getostbrie nu när man ändå har den framför sig...
Det är roligast att handla med sällskap. Det förutsätter att sambon är något nymatad innan vi beger oss till affären. En eller två mackor brukar vara en bra grund. En bra sockernivå förvandlar veckohandlingen från ett lätt irriterat sprinterlopp till en mysig stund när vi (kanske bara jag?) njuter en smula. Välja ost, välja kött, välja bröd och plocka bland grönsakerna. Härligt. Ostvalet brukar vara enkelt. Vi varierar mellan Västgöta kloster, Präst och Kvibille cheddar. Köttet är lite mer av en utmaning. Inte alltid det man vill ha eller av önskvärd kvalitet. Jag efterlyser också bättre ekologiska grönsaker. Det blir nog ett eget inlägg om den ekologiska maten så småningom. Vad sägs om Bondens marknad i Göteborg? Någon som vet om en sådan förekommer? Tipsa gärna!
Nu återstår bara att komma på vad vi ska äta ikväll. Magen tipsar om en krämig pasta med rikligt med parmesan och ett glas vitt vin. Kanske lite vitlöksstekt zucchini, ricotta och parmaskinka. Det brukar vara en lyckad kombination.

Dagens recept får bli skonkost à la Calici. Ät detta bara i extrema undantagsfall.

1 glas mineralvatten. Rör ur det mesta av kolsyran med en liten ballongvisp (måste kännas lite kul i alla fall). Drick teskedsvis.
1 glas färdigblandad nyponsoppa. Drick i små försiktiga klunkar.
1 kopp te med en sockerbit och ett rostbröd med smör. Gör i ordning tekoppen med ett gott, ej för kryddigt te. Sockra lätt och rör om. Rosta en brödskiva och bred ett tunt lager smörgåsmargarin på. Ta en liten tugg och drick en klunk te. Håll tummarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar