onsdag 25 mars 2009

Våffeldagen

Eller vårfrudagen som det egentligen heter. Väldigt smaskig feltolkning. Vi äter våfflor endast några få gånger per år. Min syster bjuder ibland på våfflor och sen gör vi själva på våffeldagen. Jag har precis insett att jag inte har några ägg. Har däremot blivit kanonförkyld (allt som smittar på jobbet verkar jag vara mottaglig för) och med min nuvarande feber, blir det ingen inhandling av ägg heller. Men jag har hittat ett paket med våffelmix i skafferiet och det får duga. Jag är dessutom gräsänka, så det är bara jag själv som behöver gilla maten. Mixvåffla med lite grädde och hallonsylt blir säkert jättegott. Även om jag av ren princip inte gillar halvfabrikat.
Gårdagens kycklingrätt blev riktigt god och matlåda blev det också. Den är faktiskt inte alls dum att värma i micro och är faktiskt jättebra att frysa.
Jag får bjuda på ett köksmisstag som gjordes igår. Jag skulle baka en Sverigekaka som sambon skulle få ta med på skidresan. Såg framför mig hur vännerna sitter runt braskaminen med varm choklad och en bit saftig kaka. Provstickan lurade mig dock. Den var inte alls färdig i mitten, trots att stickan var helt torr. Försökte rädda den genom ytterligare 10 min i ugnen, men nog blev den kladdig i mitten. Inget fel på smaken och kladdig blir den ju ändå med all god vaniljfyllning, men den sjönk ihop och liknar mer en vulkankrater än en kaka. Så nu står den i kylen och väntar på åtgärd. Kanske äta en bit ikväll till Grey's anatomy. Mums. Här kommer receptet.

Sverigekaka

10-12 bitar

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

125 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Vispa ägg och socker posigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner hett vatten och häll omedelbart upp i en bröad springform. Grädda ca 45 minuter i 175°C tills kakan är torr i mitten. Stjälp upp kakan och låt den svalna något.
Smält matfett och koka upp med mjölk och vaniljsocker. Låt koka ca 2 mnuter tills såsen tjocknat något. Dela kaka i två delar, kakan skall fortfarande vara lite varm. Häll den varma såsen över ena kakhalvan, lägg ihop halvorna och pudra över lite florsocker. Servera lätt ljummen eller låt den svalna helt, täck med vispad grädde och färska bär i mängder. Det är en utomordentligt läcker sommartårta.

Tips! Om man skall baka en kaka som innehåller någon typ av jäsmedel och en varm vätska, är det viktigt att man gräddar den omedelbart efter att smeten rörts ihop. Annars kan jäsningen komma igång i rumstemperatur och kakan reser sig inte som den ska i ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar