onsdag 20 juni 2012

Caesarsallad

Jag minns första gången jag åt en caesarsallad. Jag var 15 år och på skolresa i London, när jag serverades detta på Planet Hollywood. Sedan dess är jag fast för den här underbara salladen med romansallad, syrlig dressing, krutonger och parmesanost. Den kan serveras just så, som en liten förrätt. Eller så lägger jag till bacon och kyckling och helt plötsligt är det en fantastisk sommarmiddag.
Receptet på den ugnsbakade kycklingen hittar du här. Gör gärna krutongerna på surdegsbröd, de blir underbart knapriga och lite småsega inuti. Och var inte rädda för sardellerna i dressingen. De ger ingen fisksmak, bara en välbalanserad sälta.





Caesarsallad


2 middagsportioner

2 ugnsbakade kycklingbröst, se recept här
1 paket bacon
1 romansalladhuvud
1,5 dl krutonger
parmesanflagor

Dressing:

1 ägg
1-1,5 dl neutral olja
1 msk rödvinsvinäger
3 små sardellfiléer
1 liten vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesan
salt, svartpeppar

Börja med dressingen. Låt ägget sjuda i 2,5-3 min. Kyl det snabbt och gröp ur vitan och gulan i en bunke. Ägget är halvrått och det ska det vara. Mixa det helt slätt. Tillsätt sedan sardeller och vinäger och mixa slätt igen. Tillsätt finriven vitlök och börja sedan vispa ner oljan droppvis. Man kan fortsätta att använda mixern om man vill, men jag tycker faktiskt att det är enklare med en ballongvisp. När dressingen börjat tjockna något, kan man fortsätta att tillsätta oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Tillsätt så mycket olja att majonnäsen blir krämig men inte alltför tjock. Jag fick tillsätta 1,5 dl för att få en krämig dressing. 1 dl gav en väldigt rinnig sådan. Rör sedan ner den finrivna osten och nymalen svartpeppar. Smaka av innan du tillsätter salt, då både osten och sardellerna ger dressingen sälta.

Knaperstek baconet i små bitar och låt dem rinna av på hushållspapper. Skär salladen i mindre bitar och lägg i en skål. Strö över bacon, krutonger och parmenanflagor. Skär kycklingbrösten i skivor och lägg ovanpå salladen. Avsluta med att ringla den goda dressingen över.

Imorgon tipsar jag om en budapestrulle, ett klassiskt bakverk som passar fint på midsommarbordet.

2 kommentarer:

  1. Det är ju så gott med ceasarsallad. Finns en anledning till att vissa rätter blir klassiker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Just den här klassikern är en riktig vinnare!

      Radera