lördag 9 juni 2012

Fajitas med grillad ryggbiff

Ni som inte gillar varm frukt i maten, titta bort! Leta någon annanstans i bloggen efter något gott att äta en lördag i början av juni. Ni som gillar varm, exotisk frukt i maten, ni har däremot kommit helt rätt. Idag tipsar jag om en god och lättlagad rätt med grillad biff och mango och med en krämig guacamole till. I tortillabröd. Med koriander. Åh, det är så många goda saker att det inte bara kan bli annat än helt rätt. Att det dessutom tar ca 30 minuter att göra, är ju snudd på för bra för att vara sant. 






Fajitas med grillad biff 


2 portioner

2 ryggbiffar
2 msk rapsolja
1 msk soja
0,5 färsk röd chili
1 tumnagelstor bit färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk honung

1 avocado
1 msk turkisk yoghurt eller lätt crème fraiche
0,5 rödlök
0,5 vitlöksklyfta
saften från 0,5 lime
salt, peppar

4 tortillabröd
1 mango
sallad
rödlök
koriander
lime

Dela ryggbiffarna i totalt 4 bitar. Blanda olja med soja, finhackad chili, finriven vitlök och ingefära samt honung. Marinera biffen i marinaden medan du tillagar resten.

Gröp ur avocadon och lägg i en matberedare eller mixerskål. Tillsätt rödlök och yoghurt och mixa helt slätt. Smaksätt med finriven vitlök, limesaft, salt och peppar.

Skala mangon. Skär i båtar med längden ca 5 cm.
Skölj och ansa salladen. Skiva rödlöken riktigt tunt och finhacka koriandern.

Hetta upp lite smör i en stekpanna. Stek mangon så att den får en lätt stekyta och blir genomvarm. Tag upp mangon ur stekpannan och varmhåll gärna i ugnen. Mangon kan också tillagas på grillen, då i något större bitar så att de inte faller genom gallret.

Grilla biffen till önskad tillagningsgrad, vi valde medium-rare. Låt köttet vila några minuter och skär sedan upp köttet i strimlor. Servera i tortillablöd med mango, guacamole och ovan angivna tillbehör.

Som dryck rekommenderas en Shiraz, gärna australiensisk.

I morgon är det dags för hallonbakad rabarber, den godaste efterrätten just nu.

2 kommentarer:

  1. Det låt ju supergott! Fajitas är så gott att kombinera som man vill, nu blir ska jag prova med ryggbiff :)

    SvaraRadera
  2. Hej Sandra! Ja, det var verkligen gott. Och så snabblagat. Skulle kunna tänka mig att det är riktigt gott med entrecôte eller flankstek också och givetvis kyckling!

    SvaraRadera