tisdag 5 juni 2012

Hemgjord falafel

Då har vi testat att göra hemgjord falafel. Varför har vi inte gjort det förut? Det var inte svårt och det var så otroligt gott! Jag stekte mina kikärtsbullar i stekpanna, vilket gör dem nyttigare än den friterade varianten som man ibland får när man köper på stan.
För att få bullar som håller ihop och blir krispiga, rekommenderar jag att man provsteker en liten bulle innan man rullar bullar av hela smeten. Det behövs mer mjöl än man tror för att få dem att hålla ihop. Och mer salt än jag trodde för att få en fin smak. Vi serverade vår falafel i libabröd med sallad, gurka, paprika, tomat, fetaost, rödlök och en kall sås gjord på turkisk yoghurt och mango chutney. Sen hade vi några goda vitlöksoliver till, vilket kanske inte tillförde så mycket. Så håll till godo, veckans vegetariska rätt!






Falafel

20 bullar dvs 4 portioner

400 g kokta kikärter (t ex 2 förp Zeta eller GoGreen)
1 rödlök
1 dl persilja
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
0,5 tsk salt
3 msk vetemjöl
ströbröd

Lägg kikärterna tillsammans med rödlök och persilja i en matberedare och mixa till en slät massa.


Tillsätt riven vitlök, sambal oelek, salt och spiskummin. Börja med 2 msk av vetemjölet. Forma en liten bulle och rulla i ströbröd. Provstek. Om den är för lös och faller isär (du känner att den känns lös när du smakar på den), tillsätt mer mjöl. När du fått rätt konsistens, är det dags att rulla bullar. Rulla bullarna i ströbröd för en frasig panering.


Stek i smör/rapsoljeblandning eller bara neutral olja tills bullarna fått fin färg och blivit lite knapriga på ytan. Servera med tillbehör enligt bilden nedan, gärna i libabröd eller pitabröd.


Välkomna åter i morgon, då bakar vi sockerbullar med vaniljkräm.

4 kommentarer:

  1. Verkar både lätt och gott!

    http://pernillabredolt.com

    SvaraRadera
  2. Ja, Pernilla, precis så är det. Jättebra mat helt enkelt.

    /Sara

    SvaraRadera
  3. kan man köpa libabröd o vart

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här i Göteborg finns det libabröd i alla större matbutiker och även i de flesta små. Om man inte får tag på libabröd eller liknande, kan man även använda större tortillas.

      Radera