söndag 24 juni 2012

Pesto

Pesto är en snabblagad sås, ja, låt oss kalla det sås, som går att använda till mycket. Servera som den är till grillad kyckling eller fläskkött, bred den på fisken och ugnsbaka, vänd runt den i pastan, blanda i färskost och servera på smörgåsen eller låt den bli till dressing i en potatissallad eller bönsallad.
Nu när midsommarkalasen är överståndna, kan det vara skönt med en snabb och enkel rätt och där kan peston vara till hjälp. Du behöver en matberedare eller mixer eller möjligen en mortel och en stark arm. Sen har du en sås du kan förvara i kylen upp till en vecka och bara fantasin sätter gränser. Variera peston genom att använda persilja istället för basilika, oliver istället för mandel eller varför inte soltorkade tomater som extra ingrediens? För nöt- och mandelfri pesto, kan man använda solrosfrön eller ännu hellre torkat surdegsbröd.






Pesto


50 g sötmandel
1 kruka basilika
1-2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan (eller mtosvarande mängd hel bit)
1-2 dl olivolja extra virgin
salt, peppar

Mixa mandel med basilika och parmesanost. Låt det hela bli mycket finmixat. Tillsätt pressad eller finriven vitlök. Rör sedan ner olja tills peston får önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Tisdagens inlägg kommer att handla om en enkel pastarätt med dagens pesto som grund. Laga gärna peston imorgon, så är du redo!

2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig sett pesto med mandel, vad spännande!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det härstammar från en period då jag hade fått pinjemun och skydde pinjenötter som pesten. Plus det faktum att jag alltid har mandel hemma, liksom övriga ingredienser, så då blir det enkelt att slänga ihop. Min allra godaste pesto är dock gjord på surdegsströbröd. Vansinnigt gott!

      Radera