måndag 3 december 2012

Smörrebröd

Vi har firat min mans 30-årsdag (något försenat firande) samt att vårt tak är bytt och inte läcker. Detta gjorde vi i form av en liten fest där vi bjöd på smörrebröd, öl och snaps. För något år sedan hade jag inte nöjt mig med mindre än en sittande middag med 3-rätters, men i år har jag lärt mig den hårda vägen att energin inte räcker till allt. Och då är smörrebröd en väldigt bra sak att bjuda på. Det går ganska snabbt och lätt att montera bröden enligt löpande-bandprincip och många av sakerna går att förbereda i god tid. Vi köpte Dahls danska rågbröd som jag tycker är ett riktigt bra rågbröd för att vara butiksköpt. De skivades upp, delades i halvor och smörades lätt, mest för att hålla fyllningen på plats. Vi gjorde sedan 5 olika sorters smörgåsar; ägg-tomat-ramslöksmajonnäs, blåmögelost-fikonmarmelad-rädisa, kryddsill-vispad crème fraiche-rödlök-kapris, kallrökt lax-citronmajonnäs-dill och kycklingröra med äpple och curry-baconströssel-tomat. Vi beräknade 5 smörrebröd per person, men då vi fick rätt många återbud pga sjukdom, fanns det uppåt 7 st per person. Till dessa serverade vi olika sorters öl samt 2 sorters snaps. 

Varför är det så bra med smörrebröd då? Jo, utöver att de går att förbereda i god tid, finns det nästan alltid någon sort för alla. De kan ätas som plockmat och serveras som en buffé. Vad kan man inte gilla? Och gästerna verkade också nöjda. Flera sa att de tyckte att konceptet var en höjdare och kommer att bjuda på detta själva. Och nu bjuder jag på receptet på kryddsill och kycklingröran, detta var de sorter som det pratades mest om. Receptet på kryddsillen kommer från Tom Sjöstedt och på smörrebröd fungerade den perfekt. Som ensamrätt hade jag dock minskat på ättikan, rent av kört på ättiksprit istället då den är rätt stark i eftersmaken. Kycklingröran är mitt eget recept, gjord på hemslagen majonnäs. Lägg gärna de extra 5 minuter det tar att göra egen majonnäs, det blir så mycket godare!





Kryddsill

15 smörrebröd eller 3-4 middagsportioner

1 förp 5 minuters inläggningssill
0,5 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 lagerblad
2 tsk nejlikor
4 pomeransskal
2 stjärnanis
1 kanelstång

Koka upp alla ingredienser till lagen och låt svalna. Skär sillen i sneda bitar, ca 2 cm tjocka. Häll lagen över sillen och blanda om. Ställ kallt i väntan på servering.


Längst fram i bilden ses laxsmörrebröd, sedan kryddsill med kapris.
Längst bak anas kycklingröran.


Kycklingröra med äpple och curry

30 smörrebröd eller 6 fyllda baguetter

500 g kycklingfilé
2 msk olja
1 tsk grillkrydda (helst utan glutamat)
1 krm paprikapulver
lite salt och peppar

1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche, gärna lätt
2-4 tsk curry
1 grönt äpple
8 cm purjolök
salt, peppar

Blanda olja med torkade kryddor och häll i en plastpåse. Lägg ner kycklingfiléerna och blanda om. Lägg filéerna i en ugnsfast form och baka i ugn på 200°C tills de är genomstekta. Detta tar 25-35 min beroende på tjocklek. Låt svalna och skär sedan i små tärningar.

Blanda majonnäs med créme fraiche, finhackad purjolök och finhackat äpple och smaksätt först med den mindre mängden curry. Vänd ner kycklingen och provsmaka. Tillsätt mer curry om så önskas. Smaka av med salt och peppar.


Lite blandade smörrebröd.



Smörrebröd med tomat, ägg och ramslöksmajonnäs.



Snapshinken med Hallands fläder och Linie aquavit.



På onsdag lagar vi lax med Sandefjordssmör och picklad brysselkål. Vansinnigt gott!

2 kommentarer:

  1. Vilket grymt bra koncept! Blir sugen på att ställa till med smörrebrödfest jag med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror att vi kommer att köra på det konceptet igen. Det var så enkelt, inte alls tidsödande eller stressande och uppskattat av de flesta. Om man dessutom lägger lite extra kärlek bakom och gör egen majonnäs, egna röror, egen sill osv, så blir det helt vansinnigt gott. Jag tycker absolut att du ska ha smörrebrödsfest!!

      Radera