torsdag 29 december 2011

Pepparrotskött

Vad sägs om lite värmande husmanskost så här i mellandagarna? Idag bjuder jag på ett långkok med högrev och rotfrukter, där man smaksätter med så mycket pepparrot man själv tycker. Jag gör enligt min mors recept en bechamelsås som jag smaksätter med färsk, riven pepparrot. Den blev kanske i mesigaste laget, men vi strödde mer riven pepparrot över köttet och sen fanns det inget som helst mesigt över den här rätten. Det är en rätt som amerikanerna hade kallat för comfort food och det är just en härlig, belåten känsla som sprider sig i kroppen efter en sån här måltid. Så om du har lite tid för ett långkok, prova detta.




Pepparrotskött

4 stora portioner

750-1000 g högrev
3 morötter
3 palsternackor
1 stor klyfta rotselleri
2 stora gula lökar
2 lagerblad
6 hela kryddpepparkorn
4 hela vitpepparkorn
5-6 persiljestjälkar
salt
vatten
färsk pepparrot

Putsa högreven från de värsta senorna och fettet. Dela i 4 mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Ge ett uppkok och skumma av det skum som bildas under uppkoket. Låt koka 5-10 minuter. Om vattnet är mycket grumligt, byt ut vattnet. Tillsätt sedan rotfrukterna som skalats och delats i stora bitar. Lägg även i löken skuren i klyftor, lagerbladen, persiljan och pepparkornen. Salta, ca 1 tesked är lagom.
Låt koka upp på nytt och låt sedan sjuda under lock i 2-2,5 timme tills köttet är ordentligt mört. Tag upp köttet och skär i skivor. Putsa det om så behövs. Tag upp rotfrukterna och lägg på ett serveringsfat. Lägg köttet ovanpå och strö över finriven pepparrot. Servera med kokt potatis och bechamelsås smaksatt med pepparrot.

Bechamelsås med pepparrot

4 portioner

50 g smör
3-4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt, vitpeppar
riven pepparrot

Smält smöret i en kastrull och vispa ned mjölet till en tjock blandning. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt mjölken, lite i taget och vispa noggrant för att undvika mjölklimpar i såsen. När mjölken har vispats i, ger man såsen ett uppkok under ständig omrörning. Var försiktig så att såsen inte bränns, använd medelhög temperatur. Låt såsen sjuda tills såsen tjocknat till önskad konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och pepparrot efter smak.


2 kommentarer:

  1. Den känns aptidlig och rätt i tiden!

    /Henrik Randerius

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket, Henrik! Jag kan inte annat än hålla med... =) Billig mat som värmer både kropp och själ och som smakar riktigt, riktigt gott.

    Hälsningar

    Sara

    SvaraRadera