måndag 28 maj 2012

Paneer matar masala- indisk gryta med färskost och ärter

Dags för en köttfri måndag igen. Jag vet att det är många bloggare som kör på meatfree monday och jag tycker att det är en riktigt bra idé. Jag försöker att ha ett tydligt upplägg på matsedeln hemma varje vecka med vegetariskt på måndagar, fisk på tisdagar och soppa på torsdagar. Givetvis klarar jag inte att följa detta till punkt och pricka, men tanken är god.

Just indisk mat är bland det vanligaste vegetariska inslaget i vårt kök. Jag brukar också välja något av de vegetariska alternativen då vi äter indiskt ute. Aloo gobi och paneer är stora favoriter. Tidigare har det gått att köpa färdig paneer hos Bangatans livs, ett stenkast från Stigbergstorget, men när jag var där senast, var lokalen helt tom... Jag har gjort flera försök att göra egen paneer som visserligen blir god, men jag får inte till en större bit som håller ihop när jag steker. Det ser snarare ut som en kesoliknande blandning. Jag får helt enkelt göra nya försök att bemästra färskosttillverkning. Tills dess håller jag mig halloumi som ger en liknande smak om än en något segare konsistens. Det går också utmärkt att använda tofu.





Paneer matar masala- indisk gryta med färskost och ärter

4 portioner

1 förp paneer, tofu eller halloumi (200 g)
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
1 färsk röd cili
1 gul lök
2 tomater
1 näve cashewnötter (ger krämighet och reder såsen)
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk spiskummin
0,5 tsk gult chilipulver (kan ersättas med vanligt chilipulver och kan även uteslutas helt)
0,5 tsk torkade curryblad (kan uteslutas)
2 tsk garam masala
0,5 tsk torkad koriander
1 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
2 msk mango chutney
2/3 kruka färsk koriander
0,5 gul paprika
2-3 dl gröna ärter
salt
ev 1 tsk soja för färgen

Börja med att finhacka chilin. Riv ingefäran och vitlöken fint. Mixa cashewnötterna till ett fint pulver, detta blir redningen i grytan. Mixa sedan tomaterna och den gula löken till puré.
Hetta upp lite smör eller olja i botten av en stor gryta. Tillsätt vitlök, ingefära, chili, lök och tomater och låt fräsa under omrörning. Tillsätt de torkade kryddorna och tomatpurén och fortsätt fräsa under omrörning. Lägg ner paneeren skuren i mindre tärningar. Tillsätt sedan yoghurt, chutney, ärter, mixade nötter och ev lite vatten om det ser lite torrt ut. Strö även över finhackad färsk koriander. Låt sjuda några minuter. För en brunare färg, kan man tillsätta lite soja. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg sist ner paprikabitarna. De ska bara bli varma och behålla sin krispighet.

Servera grytan med basmatiris, en klick god raita och gärna extra färsk koriander.

Missa inte nästa inlägg då ni får receptet på en snabb och läcker pasta med bacon och champinjoner. Köp hem bacon, capellini, champinjoner och en burk smetana, så är ni förberedda.

2 kommentarer:

  1. Paneer finns att köpa färdig ute i backaplan i den indiska butiken som ligger på samma sida av spåren som lekhuset.
    Annars använd en handduk som läggs mellan två träbitar och pressa den med 20Kg över natten, så blir den stenhård.

    SvaraRadera
  2. Tusen tack, Håkan! Nu vet jag vart jag ska åka när paneersuget faller på!!

    SvaraRadera