måndag 26 september 2011

Lammfärsgratäng med zucchini och getost

Sittande på spårvagnen en fredageftermiddag i början av september. På väg hem från jobbet. Trött, så där trött som man bara kan vara en fredageftermiddag. Försöker komma på en trevlig fredagsmiddag. Somnar, vaknar, somnar, vaknar, somnar och vaknar med en trevlig tanke. Lammfärsgratäng med zucchini och getost. En snilleblixt om jag får säga det själv. Nu tog den betydligt längre tid att tillaga i ugnen än vad jag hade tänkt mig. Men oj så gott det var, när den till slut landade på tallriken. Till gratängen drack vi en trevlig malbec från Argentina. Namnet på vinet var Paula (nr 73930) och finns i Systembolagets beställningssortiment. Ett kraftigt vin med mycket tanniner som passade fint till lammfärsen och som precis lyckades bära upp smaken av den vällagrade getosten.

Lammfärsgratäng med zucchini och getost

8 portioner

400 g lammfärs
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
0,5 gul paprika
0,5 röd paprika
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
0,5 dl rött vin
1 msk kalvfond
1 näve blandade örter (persilja, basilika, timjan)
salt, peppar, chiliflakes, curry

8 stora potatisar
1 zucchini
1 liten rulle lagrad getost
2 dl grädde
2 tomater
2 dl riven ost
salt och peppar

Hacka löken och finhacka vitlöken. Skiva 2 tomater i tunna skivor. Tärna paprikorna. Strimla örterna.
Fräs löken, vitlöken, tomaterna och paprikan i lite matfett. Fräs med tomatpurén. Låt grönsakerna mjukna men ej ta färg. Bryn sedan lammfärsen i grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, kalvfond och rödvin. Krydda med salt, peppar, chiliflakes och lite currypulver. Låt puttra under tiden som resten av gratängen förbereds.

Skala potatisen och skiva i mm-tjocka skivor. Skiva zucchinin lika tunt.
Lägg ett lager potatis och zucchini i en ugnsfast form. Salta och peppra och smula över lite av getosten. Lägg sedan ett lager av lammfärsröran ovanpå. Fortsätt sedan att varva potatis, zucchini och röra på samma sätt. Översta lagret ska vara ett grönsakslager. Salta och peppra på toppen. Häll över grädden och toppa med skivade tomater och riven ost. Grädda gratängen i ugn i 225°C tills den blir mjuk rakt igenom. Detta tar 1-1,5 timme. Efter en kort stund i ugnen, behöver formen täckas med aluminiumfolie för att inte brännas. Servera med en god sallad med vinägrett och ett gott vin.

3 kommentarer:

  1. Låter verkligen supergott. Lamm och getost gifter sig verkligen smakmässigt.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är verkligen en lyckad kombination! Och fina höstsmaker också.

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet det var jätte gott! Jag skall blogga om det nästa gång :)

    SvaraRadera